Vi har porer over hele kroppen hvor vi har hår, og de består av en talgkjertel og en hårfollikkel. Talg føres opp og ut gjennom poren, og smører huden - uten porer hadde vi vært knusktørre og med en svært dårlig hudbarriere. Porens funksjon er dermed svært viktig for hudhelsen vår. Så enkelt er det, men allikevel så vanskelig. For de fyller seg jo ofte med smuss og talg! Man kan dessverre ikke endre størrelsen på porene, men man kan bruke produkter for å unngå at de blir tilstoppede. På denne måten vil de bli mindre synlige.

 

Sorte prikker er døde hudceller og ekstra talg som har oksidert (kommet i kontakt med oksygen) og dermed blitt sorte i fargen. Ansamlingen kan utvide porene slik at de ser større ut. I tillegg vil også sminke kunne bidra til å tette porene og gjøre de større, og alder har også noe å si. Huden produserer mindre kollagen og blir slappere når vi eldes. Dette kombinert med en økt talgproduksjon vil også tynge på porene og gjøre dem mer synlige, strukturen i huden blir grovere.

 

Her vi må sette inn støtet! - noen endringer i hudpleierutinen din i form av produkter som reduserer de sorte prikkene.

 

En rutine som kan bidra til å redusere sorte prikker:

-Ordentlig rens

-Toner med BHA (salisylsyre/salicylic acid)

-Serum med niacinamide

-Leiremaske

-Retinol

-Fukt

 

Utallige produkter på markedet lover mindre porer og porselenshud. Det er ofte mer salgstriks enn noe annet, og det er viktig at du som forbruker kan noe om de ingrediensene som skal til for å rydde opp i talgfesten som foregår i porene dine.

 

Ordentlig rens

Bruk en rens tilpasset din hudtype, og sørg for at du får renset bort all sminke og smuss. Jeg pleier å anbefale mine kunder å dobbeltrense, enten ved å først bruke en oljebasert rens for å fjerne sminke, og deretter en rens tilpasset hudtype, eller ved å bruke din normale rens i to omganger. På denne måten får du effektivt fjernet all forurensning som gjennom dagen har klamret seg til porene. I tillegg vil dette gjøre huden bedre i stand til å nyttiggjøre seg påfølgende steps i rutinen.

 

Toner, eller serum som inneholder BHA

En toner, eller et serum som inneholder salisylsyre brukes etter rens og før fuktighetskrem på kvelden. Salisylsyre løser opp i talget i porene. Noen kan oppleve at huden blir litt irritert av salisylsyre. Jeg anbefaler derfor at du begynner noen kvelder i uken, og deretter jobber opp hudens toleranse.

 

Serum med niacinamide

Bruk et serum med niacinamide i morgenrutinen din - etter rens og før fuktighetskrem. Dette vil regulere talgproduksjonen og styrke hudbarrieren.

 

Leiremaske

En leiremaske kan bidra til å trekke ut talg og smuss. I tillegg bidrar den til mykere hud med mer glød. Bruk masken et par ganger i uken før du påfører serum og fuktighetskrem.

 

Retinol

Retinol gjør mye godt for huden, blant annet å løse opp talg som sitter fast i porene. Det er imidlertid en sterk ingrediens, og som med salisylsyre bør du trappe bruken forsiktig opp. Start med et par kvelder i uken og jobb opp hudens toleranse. Noen merker har retinolprodukter som ikke oppleves like irritative, som for eksempel dr. Dennis Gross og Skin BetterScience. Disse har et leveringssystem som forhindrer uttørring av overhuden. Spør oss gjerne om veiledning når du skal kjøpe et retinolprodukt.

For noen kan samtidig bruk av retinol og salisylsyre gjøre huden tørr, da bør du i tilfellet kutte ut ett av produktene, eller alternere bruken.

 

Fuktighetskrem

Selv om du har høy talgproduksjon så trenger huden fukt. Fukt er med på å stabilisere talgproduksjonen. En fuktet hud gjør også at porene vil strammes opp. Velg en krem som ikke er for rik, men som har høyt innhold av hyaluronsyre. Melkesyre vil også kunne bidra til at huden selv produserer mer fuktbindende stoff.

 

Husk at hud tar tid! En hudsyklus varer om lag 30-65 dager, jo eldre du er jo lenger er syklusen. Jeg pleier å si at du ikke kan forvente de store resultatene før etter to hudsykluser. I tillegg er det viktig at du er tro mot rutinen din. Det blir som med trening - gode resultater krever dedikasjon!

 

Lykke til på din vei mot en friskere hudhelse!